Sterilisatie en castratie

Sterilisatie en castratie van de reu of de teef.

Sterilisatie en castratie heeft als doel het verhinderen van de bevruchting.
De redenen voor een sterilisatie of castratie zijn zeer uiteenlopend. Bij teven heeft dit ongetwijfeld een gunstige invloed op de gezondheid op langere termijn. Omdat men een aantal aandoeningen in de loop van het verdere leven van de hond kan vermijden. Bijvoorbeeld: het uitblijven van loopsheden en eventueel schijnzwangerschappen, het vermindert de kans op melkkliertumoren, geen baarmoederontstekingen meer, suikerziekte veroorzaakt door een te langdurig hoge progesteronconcentratie,…

Melkkliertumoren komen bij veel teven voor. Vaak beginnen ze als heel kleine bolletjes ter grootte van een erwt en blijven gedurende lange tijd in dit stadium. Door iedere loopsheid worden deze gestimuleerd om te groeien. Na verloop van tijd groeien ze in een explosief tempo zodat ze op korte tijd ter grootte van een ei kunnen worden.
Baarmoederontsteking is ook een probleem van ouder wordende teven. In de baarmoeder komt er stilaan een ophoping van slijm waarin plots een infectie kan komen. Hierdoor zal uw hond ziek worden. Meestal zal de hond zeer veel gaan drinken, suf zijn, soms vaginaal etterverlies,…

In uitzonderlijke gevallen ondervinden we nadelen aan het steriliseren. Zo gebeurt het dat de dieren een verhoogde eetlust krijgen, waardoor ze aanleg hebben om te verdikken. Om het verdikken te beperken en zelfs uit te sluiten, is het belangrijk vooraf goed af te meten hoeveel de hond eet en dit niet op te drijven ook al heeft ze meer honger. Voldoende beweging is een belangrijke factor in de bestrijding van overgewicht.
Sporadisch merken we op dat de dieren last krijgen van urine incontinentie na het steriliseren en dat de haarstructuur verandert. De incontinentie komt het meeste voor bij honden met gecoupeerde staarten zoals dobermann en boxer. De incontinentie is in bijna alle gevallen op te lossen met medicatie.
De veranderingen in haarstructuur worden het vaakst gezien bij de cockers, setters en cavalier king charles spaniels. Deze krijgen in plaats van hun glanzende haren een vacht met minder glans dat makkelijker klit. Deze zeldzame nevenwerkingen wegen in de meeste gevallen niet op tegen de voordelen.

Bij gedragsproblemen zoals agressie naar mensen of andere honden, wild zijn, in huis plassen, … kan steriliseren in sommige gevallen een gunstig effect hebben. Toch is een goede opvoeding of heropvoeding vaak belangrijker.

Onderzoek heeft uitgewezen dat bij jong gesteriliseerde teven de kans op borstkanker op oudere leeftijd verkleint van nu ca. 30% naar minder dan 0,5%,. Dat is een spectaculaire daling met een factor 60. Naar mate de hond meer loopsheden meemaakt stijgt bij haar de kans op borstkanker.