Op reis

Tegenwoordig is het steeds gemakkelijker om huisdieren mee te nemen wanneer we naar het buitenland reizen. Er moet echter wel rekening gehouden worden met eisen die de verschillende landen stellen i.v.m invoer van een dieren. Sommige landen (o.a. Malta ) hebben zelfs een quarantaine ingesteld van 6 maanden.

Waar moet u aan denken?

Enkele zaken waar u rekening mee moet houden voor vertrek:

Is het klimaat ter plaatse wel geschikt om de hond mee te nemen? Moet ik iets aan de vacht doen voordat we op reis gaan (zoals knippen, scheren of trimmen)? Is het niet te heet of juist te koud? Is de hond ingeënt? Is hij beschermd tegen parasieten?

Een vakantie samen met de hond moet je voldoende voorbereiden. Het zou spijtig zijn indien u aan de grenscontrole niet mag verder reizen, omdat uw hond niet toegelaten wordt  Informeer tijdig aan welke voorwaarden uw hond moet voldoen om mee te kunnen reizen. In West-Europa heeft men een vrij uniforme en eenvoudige wetgeving ivm huisdieren. (met uitzondering van Scandinavië en Verenigd Koninkrijk). Indien u met het vliegtuig reist, contacteert u best uw reisagent om de voorwaarden te kennen. Bij vele luchtvaartmaatschappijen is het toegelaten om kleine honden in het vliegtuig mee te nemen, maar vraag het op voorhand na zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Voorzie tijdens de reis voldoende pauzes. Geef uw huisdier regelmatig fris water en verlucht de wagen voldoende. Laat uw hond nooit alleen achter in de wagen om oververhitting te vermijden. Dit kan zelfs optreden bij matige temperaturen, zeker wanneer de hond zich te sterk zou opwinden tijdens uw afwezigheid.

Neem bij het vertrek naar het buitenland een voorraad voeding mee die de hond gewoon is of bevraag op voorhand of er een gelijkaardige voeding te verkrijgen is.
Indien de hond medicatie moet innemen, neem dan buiten voldoende tabletten ook de bijsluiter van het product in het Frans of het Engels mee. Zo kan u een vergelijkbaar product verkrijgen indien er iets fout gaat met de voorraad.

Locatie

Eens aangekomen op uw locatie, bedenk dat het niet vanzelfsprekend is dat de hond in het hotel of op de camping binnen mag. Informeer u dus tijdig.  De vaccinatie tegen hondsdolheid is wettelijk verplicht voor elk huisdier dat meegaat naar het buitenland of ten zuiden van Samber en Maas komt. De geldigheid van het vaccin is sinds de invoering van het Paspoort volgens Europees model vastgelegd op 3 jaar (voor binnen- en buitenland). Gewone vaccinatie tegen hondenziekte en kattenziekte is zeker ook aan te raden maar is vaak geen verplichting.
Voor het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië geldt een speciale procedure. Deze landen vragen naast de vaccinatie tegen hondsdolheid, ook een controle op de werking van dat vaccin door middel van een bloedproef. U dient ook in bezit te zijn van een verklaring dat de hond niet buiten West-Europa is geweest.

Parasieten en ziekten

Tijdens een verblijf in zuiderse streken kan de hond besmet worden met parasieten en ziekten waarvoor men beter preventief kan behandelen. De meeste van deze producten zijn specifiek voor een bepaalde soort parasiet, maar werken daarnaast ook nog tegen vlooien. Voor Frankrijk (beneden Parijs) is het aan te raden om uw hond te beschermen tegen teken omdat deze teken reeds besmet kunnen zijn met de ziekte van Lyme. Meer ten zuiden is een preventieve behandeling tegen hartworm aan te raden. U kan veel problemen vermijden door een goede preventieve behandeling. Een reisapotheek voor uw hond zal ongeveer dezelfde zijn als die we voor ons zelf zouden meenemen nl: ontsmettingsproducten, iets tegen insectenbeten, iets tegen diarree en antibraakmiddelen. Zorg wel dat de gepaste dosissen voor uw hond gekend zijn! Voor verdere informatie over geschikte producten, kan u steeds terecht bij de dierenartsenpraktijk De Molenhoek.

Indien we de hond niet op reis meenemen kan men kiezen tussen een aantal alternatieven. Wellicht het meest gebruikte zijn ouders of kennissen waar de hond naar toe kan. Het is de goedkoopste en de meest eenvoudige oplossing. U moet dan niet zorgen voor extra vaccinaties en de hond is bij mensen die hij kent. Als dat niet mogelijk is kan u kiezen voor een hondenpension. De meeste pensions vragen dat de hond gevaccineerd is tegen hondenziekte, kattenziekte en tegen kennelhoest (moet ook al voor de hondenschool).
Tenslotte kiest een minderheid van de vakantiegangers voor opvang in huis door iemand die tijdens de duur van de vakantie in huis komt wonen.
Voor welke oplossing U ook kiest, begin tijdig met het verzamelen van informatie, want een goed hondenpension is snel volgeboekt.

Het team van de dierenartsenpraktijk De Molenhoek wenst u een prettige reis!