Onze diensten

U KAN BIJ ONS TERECHT VOOR…

Radiologie

Onze recent vernieuwde, directe radiografie (het genomen beeld komt onmiddelijk op het scherm) is van zeer hoge kwaliteit, erg gebruiksvriendelijk en helpt ons snel een diagnose te maken. Een radiografie wordt genomen om meer informatie te krijgen over de beenderen en gewrichten: een botbreuk, een barst in het bot, een bot tumor, erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie of elleboogdysplasie, misvormde gewrichten door arthrose of artritis, een gescheurde kruisband van het kniegewricht, … Veel problemen worden zo opgespoord en kunnen dan ook correct behandeld worden.

Een radiografie is ook belangrijk om afwijkingen van de zachte weefels te onderzoeken: problemen van de luchtwegen (tracheacollaps, longontsteking, longfibrose, astma, oedeem, …) en het hart (hartvergroting) kunnen zo in beeld gebracht worden. In de buikholte worden de organen in beeld gebracht. Soms is er een speciale contraststudie nodig van het maagdarmkanaal of de urinewegen.

Echografie

Ons nieuw echotoestel geeft een geweldig goede beeldkwaliteit en wordt dan ook veelvuldig gebruikt  om ons te helpen een diagnose te maken. In de buik kunnen alle organen goed bekeken worden en worden afwijkingen zo opgemerkt. In de borstkas wordt het echotoestel vooral gebruikt om hartziekten op te sporen.

ECG

Met dit apparaat kunnen onder andere hartritme stoornissen opgespoord worden.

Cytologie

Met onze binoculaire microscoop kunnen we stalen van de gehoorgang, de huid, weefselafdrukken, … bekijken. Met deze extra informatie kunnen we het probleem gerichter en beter behandelen.

Endoscopie

We beschikken over verschillende rigide en flexibele endoscopen met monitor. Hiermee onderzoeken we de luchtwegen: neus, sinussen (rhinoscopie) en de luchtpijp (trachea). We kunnen ook de slokdarm en de maag onderzoeken (en biopten nemen) om een diagnose te maken.

Diagnostiek

In de orthopedie houdt men zich bezig met aandoeningen van het bewegingsapparaat. We onderzoeken de spieren, pezen, gewrichten en beenderen. Bij de jonge hond en kat komen vooral groeistoornissen voor zoals heupdysplasie, radius curving syndroom, patella luxatie en panosteïtis. Bij de volwassen hond en kat kunnen verschillende problemen voorkomen: gewrichts- en peesontstekingen, verstuikingen, breuken, rugletsels en kniepathologie (zoals gescheurde kruisband en meniscusletsels). Bij de oudere huisdieren komen vooral osteoarthrose en kraakbeenletsels voor. Een goed klinisch onderzoek, dikwijls aangevuld met een radiografie of gewrichtspunctie, helpt ons om een diagnose te maken en de juiste behandeling te adviseren.

Osteochirurgie

Onze orthopedische chirurg is Philippe Van Vooren. Met de nieuwste apparatuur kan hij een waaier van operaties uitvoeren. Onder andere: herstel van voorste kruisband ruptuur door middel van verschillende technieken (TTA, lateraal kunst ligament, fiber wire), herstel van botbreuken door middel van platen, schroeven, pinnen of externe fixatie en herstel van heupluxatie.
Dierenarts Kurt Labyte legt zich toe op de oogziekten. We behandelen letsels van de oogleden, het hoornvlies, de traanklieren en de conjunctivae. Een volledig inwendig oogonderzoek, oogdrukmeting (schiotzmethode) en alle oogoperaties, zowel aan de oogleden als de oogbol worden gedaan.
 • Medische verzorging
 • Ontworming en ontvlooiing
 • Inentingen
 • Bloedafname
 • Plaatsen van chip
 • Knippen van nagels
 • Sterilisatie en castratie
 • Radiografie in de praktijk
 • Consultatie aan huis
 • Consultatie in de praktijk
 • Voedingsadvies
 • Gespecialiseerde voeding
 • Microscopie
 • Mest- en urineonderzoek
Dierenarts Annelies Van Laerhoven legt zich toe op de dermatologie. Uw huisdier wordt onderzocht en met verschillende testen wordt er de oorzaak van het huidprobleem opgespoord: huid afkrabsels, punctie, bioptname, bloedname, allergietesten, cytologie, schimmelkweek, … . De behandeling kan zeer uiteenlopend zijn: wassen met speciale shampoo, lokale behandeling met zalf, allergievaccin, speciale voeding en medicatie.

Onze twee operatiezalen zijn volledig uitgerust met de nieuwste apparatuur. Met de isoflurane gasanesthesie met centrale zuurstof, anesthesiebewaking en geassisteerde beademing worden onze patiënten tijdens de verdoving optimaal opgevolgd.

Weke delen

Hier worden niet alleen courante operaties zoals castratie en sterilisatie uitgevoerd, maar ook complexe chirurgie zoals het herstellen van een middenrifscheur, een maagkanteling, perineale hernia, correctie van het zachte gehemelte, neusvleugelcorrectie, maag- en darmchirurgie, verwijderen van anaalklieren, oorchirurgie, oog- en ooglidchirurgie, blaaschirurgie, urethrostomie, penisamputatie, ….

Laparoscopische chirurgie

Dierenarts Kurt Labyte doet sinds 2014 ook laparoscopische operaties of ‘sleutelgat operaties‘ zoals sterilisatie bij de teef en gastropexie om maagkanteling te voorkomen. Het voordeel van deze techniek is een kleinere operatiewonde en een sneller herstel.

Osteochirurgie

Zie orthopedie

Een gezond gebit is zeer belangrijk voor de algemene gezondheid van je huisdier! We geven graag advies om het gebit en tandvlees zo gezond mogelijk te houden: voedingsadvies, bepaalde kauwstrips, tandpasta, …

Als je huisdier dan toch een slechte adem, tandvleesontsteking of tandsteen heeft adviseren we een tandverzorging. Onder volledige narcose (gasanethesie met bewaking) worden de tanden en tandvleespockets gereinigd met de ultrasoonreiniger en nadien gepolijst om ze zo glad mogelijk te maken. Soms is er een radiografie nodig om de toestand van de tandworteld en het bot te beoordelen. Als het nodig is worden tanden getrokken. Sommige konijnen hebben last van overgroeide snijtanden en kiezen. Deze kunnen dan (soms onder narcose) bijgevijld worden.

Bij dierenarts Bart Van Schandevyl kan u terecht voor de verzorging van uw fretten, konijnen, knaagdieren (chinchilla, rat, gerbil, cavia, hamster), vogels, vissen en reptielen (schildpadden, slangen, hagedissen).

In de hondenhospitalisatie zijn er 3 reuze-inloop , 2 grote en 4 kleine hondenkennels. We beschikken over zuurstofbehandeling, infusiepompen, CRI-spuit pomp, warmtelampen, videomonitor. Alles is aanwezig zodat uw huisdier na de operatie rustig kan ontwaken en ook de ernstig ziek hond goed opgevolgd kan worden.
Er is ook een grote uitlaatren in de tuin.
De kattenhospitalisatie is ook volledig uitgerust met 6 grote en 4 kleine comfortabele hospitalisatiehokken. Ook voor de katten is al de ondersteunende apparatuur aanwezig.

Gezondheidsvoeding

Voor uw hond, kat, konijn, cavia en fret. Een evenwichtige voeding is belangrijk om uw huisdier gezond te houden, daarom bieden we u een ruim assortiment diervoeding aan. Geschikte voeding voor uw huisdier is voeding die aangepast is aan de leeftijd, behoefte en lichaamsbouw van uw dier.

Voeding voor uw huisdier met medische problemen

Dit is een gamma dieetvoeding dat aangepast is aan de medische problemen van uw huisdier. Zo beschikken we over een speciaal dieet voor honden of katten met blaasgruis of -stenen, lever- of nierproblemen, maag-darmproblemen, gewrichtsaandoeningen, suikerziekte, allergie, overgewicht, schildklierproblemen, huidproblemen, …

Hondensnoepjes

Natuurlijk mag een gezonde beloning af en toe ook wel eens! We kunnen u verschillende gezonde hondenkoekjes als extraatje aanbieden.

Voor vrijblijvend advies kan u steeds bij onze dierenartsen of assistentes terecht.

In ons assortiment beschikken wij over voeding van de volgende merken

 • Hill’s
 • Royal Canin
 • Eukanuba
 • Trovet
 • Specific
 • Supreme science selective

De meeste soorten hebben we in voorraad, voor de minder courante voedingen is het aan te raden telefonisch eerst te informeren of de voeding voorradig is. Voeding kan altijd besteld worden en wordt snel geleverd. Vraag nu naar uw klantenkaart voor de aankoop van uw diervoeding, zo kan u van een korting genieten. Voor het afhalen van voeding en medicatie kan u van maandag tot vrijdag tussen 9.30u en 18.30u en zaterdag van 9.00u tot 12.00u bij ons terecht.

Op zoek naar een andere dienst?

Contacteer ons en we bekijken wat we voor u kunnen doen.

CONTACTEER ONS

EHBO

Gewonde, angstige honden zijn meer geneigd te bijten. Indien dit het geval is probeer dmv een muilband de muil te fixeren.

Opgelet: Niet doen indien er gevaar voor verstikking bestaat!

Een korte controle is noodzakelijk:

• De luchtwegen eventueel vrijmaken
• Bloedingen stelpen
• Breuken proberen te stabiliseren
• Wonden bedekken

Indien de hond kan lopen laat hem aan de lijn meestappen, indien dit niet mogelijk is, dan moet de hond voorzichtig opgetild worden, rekening houdend met de letsels. Eventueel moet er gebruik gemaakt worden van een (nood)brancard.

Vergiftiging moet niet per se veroorzaakt worden door vergif of oraal opgenomen worden. Ook gewone producten kunnen giftig zijn indien ze in te grote dosis of op een ongebruikelijke manier opgenomen worden.

Behandeling:

• Identificeer het vergif
• Voorkom verdere opname van het vergif
• Contacteer de dierenarts (054/333 255), eventueel het Antigif centrum (070/245 245), voor symptomatische behandeling of een antidoot.
• Probeer de hond niet te laten overgeven zonder samenspraak met een dierenarts.

Belangrijke criteria om een bloeding te evalueren zijn:

• Contacteer de dierenartsenpraktijk : 054/333 255
• Soort bloedvat; ader of slagader
• Tijdsduur van de bloeding
• Plaats van de bloeding; externe of interne bloedingen

Behandeling:

• Directe druk op de bloedvaten
• Drukverbanden
• Drukpunten (op arteries)
• Tourniquet (afbinden – niet langer dan 15 min)

Men spreekt van wonden indien er zich letsels in de zachte weefsels voordoen. Bij een open wonde is de huid of het slijmvlies niet langer intact. Voorbeelden zijn snijwonden, laceraties, en punctiewonden.

Bij een gesloten wonde is de huid wel intact wat de ernst van het letsel moeilijk te beoordelen maakt, bijv. kneuzingen.
Schaafwonden zijn huidwonden waar de opperhuid afgeschaafd werd zodat de lederhuid zichtbaar wordt.

Behandeling van open wonden:

• Verwijderen van de oorzaak van het letsel moet omzichtig gebeuren. Indien er een kans is op bloeden bestaat, verwijder het pas in de dierenartsenpraktijk.
• Reinigen van de wonde met proper water, fysiologische vloeistof of een zacht ontsmettingsmiddel
• Aanleggen van een verband om verdere contaminatie/besmetting te vermijden
• Contacteer de dierenartsenpraktijk: 054/333 255

Brandwonden kunnen veroorzaakt worden door:

• Hitte
• Koude
• Chemicaliën
• Elektrische stroom

Belangrijk hierbij is de diepte van de wonde en de grootte van het letsel t.o.v het lichaam.
De pels gaat honden initieel beschermen tegen brandwonden, maar maakt ook de diagnose moeilijker.

Behandeling:

• Zo vlug mogelijk na het optreden van het letsels de wonde spoelen met koud water (geen ijs!)
• Contacteer de dierenartsenpraktijk: 054/333 255
• De brandwonde reinigen
• Een verband aanbrengen

Een eventuele complicatie is shock.

Er zijn meestal een 3-tal oorzaken:

• Wonden door trauma
• Ontstekingsreacties, o.a. allergieën
• Vreemde voorwerpen; gras, stof, etc.

Ooglidwonden bloeden meestal heel erg, maar niet lang. De overige letsels worden gekenmerkt door erge zwelling van de oogleden met sluiting van het oog. Waardoor de conjunctivae uitpuilt.

De behandeling is ongeveer identiek aan die van huidwonden. Het oog uitspoelen met een oogspoelmiddel is aangewezen bij vreemde voorwerpen in het oog.

Letsels aan de oogbol zelf moeten steeds behandeld worden door een dierenarts. Prolaps (uitpuilen) van de oogbol moet dringend behandeld worden. Bel zo snel mogelijk de dierenartsenpraktijk: 054/333 255. Behandel het oog met oogvloeistoffen of glijmiddel om de oogbol niet te laten uitdrogen. Eventueel kan geprobeerd worden om de oogleden over de oogbol te sluiten, hierbij mag er echter nooit enige duwkracht gebruikt worden. Irriterende chemicaliën moeten direct met grote hoeveelheden spoelmiddel uitgewassen worden.

Men spreekt van een breuk of fractuur, indien de continuïteit van het been niet langer intact is. Meestal is dat t.g.v een trauma.
Breuken worden ingedeeld in verschillende vormen, onder andere in een open en gesloten breuk. Bij een open breuk is de huid niet langer intact en kunnen beenfragmenten uitsteken, met gevaar voor infectie.

Kenmerken van een breuk:

• Pijn t.h.v de fractuur
• Zwelling
• Deformatie
• Ongewone mobiliteit
• Creptitus

Eerste hulp behandeling:

• Belangrijk hierbij is zo weinig mogelijk de been fragmenten te verplaatsen.
• Bloedingen trachten te stelpen
• Een verband of een spalk aanleggen om de breuk te ondersteunen

Dit laatste is eigenlijk enkel mogelijk voor de ledematen. Bovendien kunnen honden erg gestresseerd geraken bij deze handelingen zodat het soms beter is om ervan af te zien. Verwittig de dierenartsenpraktijk: 054/333 255.

Collaps is een toestand waarbij het dier bij bewustzijn toch niet reageert op normale stimuli en onwillig is om op te staan. De graad van ergheid varieert enorm van ‘niet willen rechtstaan’ tot ‘de dood nabij zijn’. Bewustzijnsverlies wordt gekenmerkt door de afwezigheid van normale handelingen ten gevolge van stimuli. Er zijn velerlei oorzaken en de indeling tussen beide categorieën is niet altijd duidelijk.

Behandeling:

• De luchtwegen moeten vrijgemaakt worden en er kan poging gedaan worden tot resuscitatie.
Hierbij wordt de hond op de zij gelegd met de nek gestrekt en de tong naar buiten gebracht. Met palm van de hand wordt er dan om de seconde druk uitgeoefend om zo de ademhaling op gang te brengen. Eventueel kan mond tot neus beademing geprobeerd worden.
• Hartstimulatie is noodzakelijk indien er geen pols of hartslag waargenomen kan worden. Dit gebeurt door om de halve seconde druk uit te oefenen op de hartspier, met duim en wijsvinger bij kleine hondjes of katten en met de volle hand bij grote honden.

Het spreekt voor zich dat deze zeer kritische patiënten dringend naar de dierenartsenpraktijk moeten gebracht worden. Vergeet niet eerst te verwittigen op het nummer 054/333 255.

Epilepsie is een bijzondere vorm van bewustzijnsverlies, waarvan alle details nog niet bekend zijn. Epilepsie patiënten moeten tijdens een aanval, met convulsies (stuiptrekkingen), gevrijwaard worden van verder trauma. De meeste aanvallen stoppen na 5 – 10 minuten. Toch is het belangrijk uw huisdier eens te laten controleren en misschien is het nodig om medicatie te nemen.

Behandeling:

• Zorg dat ze tijdens de convulsies nergens tegenaan kunnen botsen
• Een verduisterde, stille ruimte en de hond gerust laten helpt meestal de aanval te stoppen.
• De tong uit de muil halen is niet nodig.

De hitteslag als oorzaak van bewustzijnverlies wordt in het bijzonder besproken daar deze jammer genoeg te frequent voorkomt.
De oorzaak is een blootstelling aan hitte zoals honden die in de wagens opgesloten zijn, maar het kan ook voorkomen na het spelen, wandelen, … op een warme dag.
Vooral brachycephale (korte snuiten) rassen zijn gevoeliger. Initieel wordt de hond gestresseerd en hijgt hij/zij veel. De lichaamstemperatuur stijgt, de hond wordt duizelig, speekselt veel en wordt cyanotisch (blauwe slijmvliezen). Uiteindelijk komt er collaps en gaat de hond in coma met de dood als gevolg.

Behandeling:

De luchtwegen moeten vrijgehouden worden. Koel het dier af dmv natte doeken, water of ijs. Het toedienen van intraveneuze vloeistoffen en het krijgen van injecties om de shock te behandelen, zijn belangrijk voor het behandelen van het dier. De lichaamstemperatuur moet regelmatig gecontroleerd worden, zodat de temperatuur niet te laag wordt.

Contacteer de dierenartsenpraktijk op het nummer 054/333 255.

Ten slotte hebben we het nog even over shock. Shock is een conditie waarbij het lichaam niet langer in staat is om de normale circulatie instant te houden. Het is geen ziekte op zich, maar veeleer een verzameling van symptomen. Er zijn veel mogelijke oorzaken, we sommen enkele van de meest belangrijke op:

• Bloedverlies
• Bloedvergiftiging
• Erg trauma
• Pijn
• Psychogeen
• Uitdroging
• Hyper-en hypothermie (te hoge en te lage lichaamstemperatuur)
• Bepaalde geneesmiddelen

Kenmerkend hierbij is dat de perifere pols zwak of afwezig is waardoor de perifere weefsels niet langer van bloed voorzien worden met als typische symptomen:

• Bleke huid en slijmvliezen
• Koude huid en ledematen
• Geen pols voelbaar
• Meestal versnelde ademhaling
• Moeilijk recht opstaan en lopen

Contacteer de dierenartsenpraktijk op het nummer 054/333 255.
De behandeling moet drastisch gebeuren door het toedienen van intraveneuze vloeistoffen, warm houden van de patiënt, medicatie en hospitalisatie.

Vlooienbandjes MAX in promo maar ZEER GEVAARLIJK voor katten !!!

In een Discount warenhuisketen zal van 24/04 een vlooienbandje te koop zijn dat PERMITRINE bevat. Ondanks dat er vermeld staat dat dit zowel geschikt voor honden en katten, is deze stof zeer gevaarlijk voor katten.

Symptomen die we zien bij permethrin-intoxicatie zijn:

spiertrillingen
coördinatieproblemen (ataxie)
opwindingsverschijnselen (excitatie)
epileptiforme aanvallen
grote wijde lichtstijve pupillen

Er bestaat geen tegengif voor permethrine. De behandeling bestaat uit het geven van infusen om de afvalstoffen uit te spoelen en kalmeringsmiddelen tegen de spiertrillingen en krampen. De kat dient gehospitaliseerd te worden. De symptomen worden behandeld tot het gif is uitgewerkt. Dit lukt echter niet altijd en er vallen jammer genoeg slachtoffers bij!